Отправьте заявку и наши специалисты перезвонят Вам в течение пяти минут
Оставить заявку
Услуга
это поле обязательно для заполнения
Ваше имя **
это поле обязательно для заполнения
Телефон:*
это поле обязательно для заполнения
Комментарий*
это поле обязательно для заполнения
Я согласен(на) на обработку моих персональных данных*
Спасибо! Форма отправлена
Trimiteți o solicitare și specialiștii noștri vă vor suna înapoi în cinci minute
LASĂ O CERERE
это поле обязательно для заполнения
Numele tau **
это поле обязательно для заполнения
Telefon:*
это поле обязательно для заполнения
Comentariu*
это поле обязательно для заполнения
Я согласен(на) на обработку моих персональных данных*
Спасибо! Форма отправлена
Главная/Noutați/Pentru ce este necesară șapa podelei

Pentru ce este necesară șapa podelei

Începînd pregătirile pentru reparație apartament mulți se întreabă pentru ce este necesară șapa podelei, sau de exemplu, este oare necesară șapa în clădire nouă ? În conformitate cu setul de reguli actualizat СП 29.133307.2011 «Полы. СНиП 2.03.13-88» (care au intrat în vigoare din data de 20.05.2011), turnarea șapei este utilizată în scopurile următoare:

  • nivelarea suprafeței stratului de bază
  • mascarea conductei
  • repartizarea sarcinilor de izolație termică
  • asigurarea raționalizării absorbției de căldură a pardoselii
  • crearea înclinărilor

Acoperirea de finisare a pardoselii presupune că fundamentul va fi curat, uscat și neted, indicatorii lui de calitate nu vor depăși limitele abaterilor plane și unghiulare. În acest scop în majoritatea cazurilor și este aplicată șapa. Totodată durabilitatea ei asigură proprietățile fizice a componentelor liante a soluțiilor, precum și grosimea minimă posibilă, determinată din solicitarea și specificul exploatării ulterioare a încăperii.

Proprietățile fonoizolante ale șapei

679Însă această întrebare are și o altă latură, despre care noi deseori uităm, și anume asigurarea condițiilor corespunzătoare de locuire în casele cu multe apartamente, din punctul de vedere de izolație fonică a încăperilor. O însemnătate deosebită are astfel de afirmație în cazul reparația apartamentelor în clădirile noi, unde care șapa ca atare este absentă sau îndeplinită necalitativ. Merge vorba și despre turnarea șapei atît și pentru scopurile de izolație fonică a suprafeței podelei. Astfel de lucrări sunt reglementate de norme specializate și trebuie să fie efectuate în orice caz pentru ca utilizarea încăperii de locuit să corespundă cu reglementările de construcții și cele sanitare.

După cum țineți minte, este admisă distincția a două tipuri de zgomot: aerian și de șoc (ca diversitate a celui structural). Aerian — este vorbirea umană, sunetul de la televizor, lătratul cîinilor și așa mai departe. Prevenirea lui este posibilă prin utilizarea în construcție a elementelor masive constructive (cu cît este mai mare greutatea lor, cu atît sunt mai înalte calitățile de izolație fonică). Zgomot de șoc — sunt pașii omului, mișcarea obiectelor și așa mai departe. El se extinde în mod direct prin acoperiri și construcțiile metalice. Pentru a-l preveni sunt necesare măsuri speciale. Șapa, are o construcție specială „plutitoare”, printre altele are scopul de a micșora zgomotul de șoc în încăperile alăturate. Din această cauză din partea de planificare a lucrărilor de reparație a podelei trebuie să fie luate în considerație nu numai necesitatea de înlăturare a diferențelor de înălțime, eliminarea neregularităților, însă și unul dintre principalele scopuri a acestui tip de lucrări — izolația fonică.

Reieșind din conținutul standardelor de construcție – valoarea medie a presiunii acustice, formată în urma răspîndirii zgomotului de șoc, nu trebuie să depășească acoperirile în încăperile caselor:

  • categoriile А (condiții de confort superior) — 55 dB;
  • categoriile B (codiții confortabile) — 58 dB;
  • categoriile C (condiții maxim admisibile) — 60 dB.

Pentru a stabili circumstanța că motivul zgomotului, care depășește codurile sanitare și cele de construcție, este șapa executată incorect, este necesar de a stabili faptul de depășire a standardelor indicate prin calea efectuării expertizei acustice și de a examina cu ajutorul reprezentanților Inspectoratului locativ structura podelei în încăperea apartamentului, situată cu un etaj mai sus. Dacă pentru stabilirea faptului de depășire al zgomotului se poate adresa în orice organizație, care are licență pentru efectuarea a astfel de examinări, atunci pentru stabilirea relației dintre zgomot și șapa executată necalitativ este necesar de a primi permisiune de la proprietarul apartamentului situat mai sus pentru lucrările de deschidere a structurii podelei. În cazul lipsei permisiunii, organele inspecției locative au dreptul să oblige proprietarul încăperii pe baza unei hotărîri judecătorești.

Coordonarea șapei podelei

Legea nouă privind replanificarea, clasifică lucrările legate de modificarea structurii podelelor, la acel tip de reamenajare, în privința cărui este stabilită cerință de coordonare a lucrărilor în organele inspectoratului locativ cu condiția de prezentare a proiectului, astfel de coordonare este necesară nu numai pentru cazurile de schimbare a structurii podelelor, ci și pentru efectuarea lucrărilor de construcții – montaj legate de executarea podelelor.

Trebuie să fie acordată atenție la faptul că structura podelelor trebuie să corespundă valorilor indicate în proiectul pentru casă. Nerespectarea acestor parametri (inclusiv care determină caracteristicile de izolație fonică) poate fi considerată o încălcare. Un alt caz, este dacă titularul construcției inițial, a trebuit să remită apartamentul în forma specificată în proiect, care a trecut expertiza de stat (este îndeosebi actual pentru clădirile noi).

Tipurile de șape

Există cîteva tipuri de șape: „umede”, produse prin intermediul soluțiilor amestecate cu apă, și „uscate” — prefabricate —, care prezintă o construcție în formă de plite, pe un strat din granule de argilă mici sau grinzișoare. Șapele „umede” la rîndul său sunt divizate în „combinate”, „plutitoare” și șape pe strat suport. „Șapele plutitoare” au scopul de a asigura o izolație mai mare a încăperilor supuse la zgomotul de șoc, deoarece stratul de bază, pregătit din amestec de beton cu granulație medie, este situat pe rogojini care reduc pătrunderea zgomotului de șoc. Trebuie reținut, că la schimbul șapei actuale sau la turnarea ei este de asemenea important de a lua în considerație cerințele normelor sanitare, care determină regimul de utilizare a încăperilor de locuit.

stayshkaÎn conformitate cu standartele europene (mai detaliat pe pagina euro reparație) înălțimea șapei constituie nu mai puțin de 40 mm (la turnarea șapei pe stratul de izolație fonică) în majoritatea cazurilor este pregătit un amestec din beton cu granulație medie (compoziția de nisip și ciment Portland). Șapa trebuie să fie situată pe rogojine termo și fonoizolante, acoperite cu peliculă. În calitate de material fonoizolant poate fi utilizat polistiren expandat. De asemenea este efectuată armarea stratului masiv a șapei. În majoritatea cazurilor este utilizată grilă metalică cu celule de 50 pe 50 mm.

  Este important de a plasa pe tot perimetrul pereților încăperii bandă specială de amortizare, care va permite de a „lega” acustic suprafața pereților și a șapei și va preveni răspîndirea zgomotului de șoc în stratul masiv al pereților și pereților-despărțitori (înlătură punțile acustice). Grosimea spațiului pentru fixarea a acestui tip de bandă trebuie să fie nu mai mare de 20-30 mm (p. 8.10 RC 29.13330.2011 „Podele”). În cadrul secțiunii specializate se conține descrierea detaliată a lucrărilor de turnarea a șapei în stil european.

În ultimul timp tot mai des în finisarea încăperilor de locuit este aplicată armarea șapei cu fibră — fir special, care previne formarea fisurilor în primele zile după turnarea șapei podelei.

Astfel de structură asigură rezistența necesară, și nivelul adecvat de izolare fonică pe baza faptului că, stratul de beton a șapei aplicat în așa mod scade nivelul de zgomot cu aproximativ 23-25 dB, PFL în calitate de izolant — suplimentar cu 22 dB cu o grosime de doar 12 mm, iar însăși acoperirea — cu 70-80 dB (vedeți mai detaliat → materiale pentru șapa podelei).

 

shtu
..
Trimiteți o solicitare și specialiștii noștri vă vor suna înapoi în cinci minute
comentarii
это поле обязательно для заполнения
Numele tau **
это поле обязательно для заполнения
Telefon:*
это поле обязательно для заполнения
Comentariu*
это поле обязательно для заполнения
Я согласен(на) на обработку моих персональных данных*
Спасибо! Форма отправлена